De geschiedenis van de Nijmeegsche IJzergieterij

Historyboddelpoortwaalkade1877 : G.W. van Westrhenen begon een herstelwerkplaats voor stoom en andere werktuigen. (Op de kop van de Bottelstraat)
 
HistoryHistory Nijg 18981878 : G.W. van Westrhenen koopt een groot aantal houten modellen op van IJzer en Metaalgieterij Thomassen of hij nam ze over van de Arnhemse IJzergieterij C.F. Cramer & Co. Hij verzoekt het Nijmeegs stadsbestuur om de ruimte onder de St. Hubertusmolen aan de oude haven te mogen gebruiken voor opslag. Tevens kocht hij de Boddelpoort.
 
HistoryNIJG History 18781890 : Het bedrijf van G.W. van Westrhene vraagt een vergunning aan om het inwendige van de gieterij te verbouwen.
 
History1897 : Na het overlijden van G.W. van Westrhenen , waren zijn Erven aanvankelijk van plan om een nieuwe fabriek te bouwen aan de Voorstadslaan. Dit ging echter om onbekende redenen niet door en de fabriek werd verkocht aan de Nijmeegsche Tramweg Maatschappij (N.T.M.). De fabriek wordt omgedoopt in NTM Nijmeegsche Machinefabriek, IJzer en Metaalgieterij.
 
History1898 : NTM pakt de plannen van de Erven van Van Westrhenen op en bouwt een nieuwe fabriek op het terrein aan de Voorstadslaan.
 
HistoryNIJG History 18771918 : De “verlopen”fabriek wordt door N.T.M. verkocht aan de Wed. J. Numans Blikfabrieken. De machinefabriek en de ijzergieterij worden ondergebracht in een apparte N.V. met als handelsnaam N.V. Nijmeegsche IJzergieterij en Machinefabriek.
 
HistoryChevrolet 19261939 :  De N.V. Nijmeegsche IJzergieterij en Machinefabriek worden als gevolg van de beurskracht, ambtelijk opgeheven.
 
History1947 : Inschrijving bij de Kamer van Koophandel van de Nijmeegsche IJzergieterij N.V. met als eigenaar-toekomstig directeur H.G.Th. Salemink en als procuratiehouder D.A. Salemink.
 
Historyluchtfoto19751962 : Benoeming van D.A. Salemink als mede- directeur van de Nijmeegsche IJzergieterij N.V.
 
History1968 : De Huidige directeur de heer J. Thoonsen trad in dienst bij de Nijmeegsche IJzergieterij N.V.
 
History1972 : De Nijmeegsche IJzergieterij N.V. wordt omgezet in de Nijmeegsche IJzergieterij B.V.
 
History1981 : Ingebruikname van de nieuwe fabriek aan de Lindenhoutseweg en het stil leggen van de fabriek aan de Voorstadslaan.
 
History1989 : De heer J. Thoonsen neemt de aandelen van de heer D. Salemink en de Fam. Martens over.
 
HistoryNijg anno nu1990 : Uitbreiding van de vormhallen aan de kant van de Lindenhoutseweg.
 
History1991 : Uitbreiding van het smeltbedrijf met een oxy-fuel smeltoven.
 
History1997 : Aankoop tweede gieterij in Frankrijk
 
History1998 : De eerste producten uit o.a. China worden door de Nijmeegsche IJzergieterij B.V. geïmporteerd.
 
History2007 : Verkoop Franse gieterij