Historie


NIJG BV was niet altijd NIJG. In 1877 was het bedrijf nog een herstelwerkplaats voor stoom- en andere werktuigen. Hieronder vindt u een overzichtje van de ontwikkelingen, die het bedrijf hebben gebracht waar het nu is.


1877

G.W. van Westrhenen begon een herstelwerkplaats voor stoom en andere werktuigen. (Op de kop van de Bottelstraat)

Presentatie-NIJG.005-001.png-18-documents-18-total-pages.png


1878

G.W. van Westrhenen koopt een groot aantal houten modellen op van IJzer en Metaalgieterij Thomassen of hij nam ze over van de Arnhemse IJzergieterij C.F. Cramer & Co. Hij verzoekt het Nijmeegs stadsbestuur om de ruimte onder de St. Hubertusmolen aan de oude haven te mogen gebruiken voor opslag. Tevens kocht hij de Boddelpoort.


1890

Het bedrijf van G.W. van Westrhene vraagt een vergunning aan om het inwendige van de gieterij te verbouwen.

Presentatie-NIJG.003-001.png-18-documents-18-total-pages-1.png


1897

Na het overlijden van G.W. van Westrhenen , waren zijn Erven aanvankelijk van plan om een nieuwe fabriek te bouwen aan de Voorstadslaan. Dit ging echter om onbekende redenen niet door en de fabriek werd verkocht aan de Nijmeegsche Tramweg Maatschappij (N.T.M.). De fabriek wordt omgedoopt in NTM Nijmeegsche Machinefabriek, IJzer en Metaalgieterij.


1898

NTM pakt de plannen van de Erven van Van Westrhenen op en bouwt een nieuwe fabriek op het terrein aan de Voorstadslaan.


1918

De 'verlopen' ┬Łfabriek wordt door N.T.M. verkocht aan de Wed. J. Numans Blikfabrieken. De machinefabriek en de ijzergieterij worden ondergebracht in een aparte N.V. met als handelsnaam N.V. Nijmeegsche IJzergieterij en Machinefabriek.